Негово превъзходителство шейхът на Бахрейн Рашид бин Ал Халифа беше на частно

...
Негово превъзходителство шейхът на Бахрейн Рашид бин Ал Халифа беше на частно
Коментари Харесай

Шейхът на Бахрейн добави към колекцията си български художници


Негово превъзходителство шейхът на Бахрейн Рашид бин Ал Халифа  беше на частно посещаване в България по покана на своя персонален другар и консултант - интернационалният арт дилър и куратор Стефан Стоянов.

Стоянов работи с бахрейнския художник към този момент повече от 7 години. Целта на визитата на Негово превъзходителство в страната ни е да обогати персоналната си сбирки с нови произведения на актуалното българско изкуство. Рашид е един от най-големите колекционери в Близкия изток и към този момент в сбирката му имаше произведения на български създатели - една от картините на младата и надарена художничка Миряна Тодорова. Шейхът получи подарък от Стефан Стоянов картина на Красен Кралев.

Бившият министър на младежта и спорта към този момент има зад тила си 4 изложения със лични произведения - в София, Варна и Пловдив. Първата от тях беше през 2017 година

" За мен е същинска чест, че Негово превъзходителство пристигна в България и дружно успяхме да създадем сериозна обиколка на българските музеи и галерии. Той е очарован от страната ни, както и от безспорния гений на родните художници ", изясни Стефан Стоянов.

Шейх Рашид не остана безучастен към българските създатели и купи  няколко картини и рисунки на Миряна Тодорова за своята сбирка, както и фотографии на Калин Серапионов и картина на Нина Русева. Негово превъзходителство предложения персонално един от най-известните български графици Людмил Георгиев, Красен Кралев и останалите създатели на едномесечна резидентна стратегия в Бахрейн, която ще бъде проведена от неговата фондация RAK Art Foundation.

Стефан Стоянов е куратор на последната независима галерия на художника " Първа светлина " подредена в изложбения център " Гайдар Алиев " в столицата на Азърбейджан. Най-новите съоръжения на бахрейнския художник, включени в тази експозиция могат да бъдат забелязани от публиката до 10 септември 2023 година

За създателя:

Негово превъзходителство шейх Рашид бин Халифа Ал Халифа е роден през 1952 година и учи изкуство и дизайн в Hastings College of Art and Design, Съсекс, Англия. Започва креативната си кариера с пейзажна живопис, само че в следствие творчеството му се трансформира сходно с измененията в живота и заобикалящата го среда. Фигуративните, ефимерни маслени картини от 80-те години се трансформират в нереални форми през 90-те години, което разрешава на Рашид да опитва с други материали и повърхности, като да вземем за пример присъщото за него " изпъкнало платно ". В новото хилядолетие Рашид стартира да абстрахира в по-голяма степен творбите си, като отстранява елементи и приспособява разнообразни текстури на повърхността. От 2010 година насам алуминият се трансформира във фокус на работата му, като първо употребява гланцова лакова багра върху гладката му фасада, а по-късно се концентрира върху емайла, което води до доста по-минималистичен метод в творчеството му.

Рашид Ал Халифа е взел участие в голям брой интернационалните изложения, панаири на изкуството и биеналета, измежду които: Tesselate, Mario Mauroner Gallery, Виена, Австрия (2021); Rashid Al Khalifa, Opera Gallery, Дубай, ОАЕ (2021); Transverse Wave, me Collectors Room, Берлин, Германия (2019), Penumbra, Saatchi Gallery, Лондон (2018); Moscow Biennale, Москва, Русия (2019); Contemporary Istanbul, Истанбул, Турция (2019, 2021); SCOPE, Miami Beach, Маями, Съединени американски щати (2021); Art Brussels (2022); Art Geneve (2023) и други

Изтъкнат художник и почитан колекционер, Негово превъзходителство шейх Рашид бин Халифа понастоящем е ръководител на Националния съвет по изкуствата на Бахрейн. Той от дълго време се счита за филантроп и ревнив покровител на изкуството, а през 2020 година основава фондация RAK Art Foundation с желанието да даде платформа и благоприятни условия на изгряващи художници и създатели, както и да направи сбирката си от интернационално модерно изкуство (изложена на територията на фондацията) налична за обществеността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР